Tisková zpráva Psí detektiv

Tisková zpráva Psí detektiv

Psí detektiv se v roce 2014 zapojil do 1700 případů

Praha, 17. prosince 2014 - tisková zpráva -

Občanské sdružení Psí detektiv se během roku 2014 zapojilo celkem do 1671 případů ztráty či nalezení zvířete. Úspěšnost při pátrání po ztracených zvířatech se pohybovala v průměru okolo 65%. Z 1285 nahlášených ztracených zvířat pomohl Psí detektiv zachránit 832 domácích mazlíčků, z toho 554 psů a 167 koček. Ve zbylých případech se jednalo o exotické ptáky, fretky, želvy, kozy či klokana. U téměř 400 nalezených zvířat hledal Psí detektiv jejich majitele, kterého se podařilo nalézt v polovině případů.

„Máme za sebou první rok fungování této unikátní a v Evropě nevídané organizace. Výsledky jsou nad očekávání dobré. Bohužel je vidět, že naši pomoc vyhledává stále více Čechů,“ konstatovala zakladatelka sdružení Klára Carbová. Připomněla zároveň, že v nezanedbatelném počtu případů se zvíře najde mrtvé. „Jen v uplynulém roce jsme „pohřbili“ 98 pejsků a kočiček. Nejčastějším důvodem smrti zvířete byl střet s autem či vlakem.“

V mrazech narostl počet případů o 30%

Nejvíce hlášených ztracených zvířat zaznamenal Psí detektiv v mrazivém lednu, dále pak v květnu a v září, kdy vrcholí období hárání fen. „Nejčastějšími příčinami útěku pejsků jsou hárající se feny. Počet případů roste také v mrazivých dnech. Není to samozřejmě tím, že by se zvířata s klesající teplotou více ztrácela, ale jejich majitelé jejich ztráty více řeší. Na začátku prosince jsme zaznamenali nárůst o 30%,“ vysvětlil Petr Kučera, expert na pátrání v terénu. „Nápor očekáváme kvůli odpalování zábavní pyrotechniky také během Vánoc a Silvestra. Lidé by si měli v této době své pejsky bedlivě hlídat a nejlépe je vůbec nepouštět z vodítka,“ upozornil Kučera. Největší riziko útěku z leknutí podle něj hrozí u štěňat a pejsků, kteří jsou čerstvě v novém domově. „Při loňském Silvestru byla takových případů téměř polovina.“

Kradené štěně jako dárek
Psí detektiv také varuje před rostoucím počtem krádeží malých psích plemen. „ V posledních dvou týdnech nám přibylo nahlášených odcizení malých pejsků o 20%. Ve většině případů měl kradený psík sloužit jako snadno prodejný dárek k Vánocům,“ poznamenala Barbora Stejskalová, expertka na online pátrací metody.
Jednou z obětí se stala i fenka jorkšírského teriéra Fljona, která se ztratila 9.12. u Velkých Popovic. „Majitel požádal o naši pomoc ještě týž den. Fljonu jsme našli za 36 hodin díky rozsáhlé informační kampani. Jednomu z místních se ji snažil prodat dělník z nedaleké stavby,“ vysvětlila Barbora Stejskalová.

Psí detektiv rozeslal již přes 130.000 pátracích SMS
Občanské sdružení Psí detektiv pátrá po ztracených psech pomocí jedinečných metod. Ve spolupráci s O2 umí během několika minut od nahlášení rozeslat tisíce pátracích SMS přímo v místě ztráty. „Za rok 2014 jsme rozeslali zhruba 130 tisíc pátracích SMS. Pokud jsou rozeslány včas, řekněme do 48 hodin od ztráty zvířete, mají téměř 90% úspěšnost,“ řekl Tomáš Carba, spoluzakladatel Psího detektiva. Pomocí unikátní emailové databáze cílené po jednotlivých okresech ČR pomohl Psí detektiv rozeslat majitelům ztracených zvířat více jak 121.000 pátracích emailů a prostřednictvím kampaní na sociálních sítích cílených přesně na místo ztráty oslovil více jak 500.000 lidí.

Pátrání na základě pachových stop
Od července 2014 Psí detektiv ve spolupráci s IBHA (International Bloodhound Academy) trénuje jediného psa v Evropě, který bude vycvičen na pátrání po ztracených zvířatech na základě pachových stop. "Hlavními postavami tohoto programu je šestiletá Stafordšírská bulteriérka Faru a její psovod Eliška Coufalová. Výsledky Faru jsou ve výcvikovém programu zatím velmi dobré, zvládá psí a kočičí stopy do 12 hodin od ztráty zvířete a to jak ve volném terénu tak ve městě. Konec základního jejího výcviku očekáváme na konci dubna příštího roku," říká trenér a autor unikátní metody pettrailingu Luboš Satora. "Výcvik Faru a také trialové Labradorky Joany, která už také začíná, je velmi nákladný. Celková částka se bude blížit k hranici 500.000 Kč a my pro tento program intenzivně sháníme sponzory. Bez jejich pomoci bude další rozvoj pachových schopností u Faru i u dalších psů, velmi problematický," komentuje průběh výcviku psa "čmuchače" Tomáš Carba.

Pro jakékoli další informace včetně foto a video materiálů z pátracích akcí nebo výcviku Faru prosím kontaktujte:

Tomáš Carba - Zakladatel občanského sdružení Psí detektiv
Tel: +420 602 315 015, Email: tomas.carba@psidetektiv.cz